You are here:  
narrow screen resolution wide screen resolution
  • Like Our FB Fans Page !
  • Like Our FB Fans Page !
  • Like Our FB Fans Page !
  • Like Our FB Fans Page !
Peminangan & Pertunangan Print E-mail
Written by Mohd Natasha Md Nasir   
Monday, 11 August 2008 13:10
#Artikel Perkahwinan - Peminangan & Pertunangan

Peminangan dari sudut Islam dilakukan dengan tujuan untuk;

Mengenali sifat lelaki yang baik seperti yang dinyatakan di dalam Riwayat At-Tarmizi dan An-Nassaei;"Sesempurna orang lelaki yang beriman, keimanannya ialah mereka yang berbudi baik dan berhemah lembut terhadap keluargaanya."
Untuk mengenali wanita yang salih seperti yang dinyatakan di dalam firman Allah s.w.t. di dalam surah An-Nisa' ayat 34; "Maka wanita yang salihin itu ialah yang taat serta tetap memelihara diri di kala ketiadaan suami dengan cara yang diajarkan oleh Allah."

Mencari isteri yang manis rupanya seperti dinyatakan Hadis Nabi di dalam Riwayat Ibnu Hibban menyatakan; Sebaik-baik wanita ialah yang cantik, manis rupanya dan murah pula mas kahwinnya.

Untuk tidak melambat-lambatkan pernikahan sekiranya kedua pasangan sudah suka antara satu sama lain. Dinyatakan dalam Riwayat Al-Baihaqie; "Tiga perkara yang tidak dapat ditangguh-tangguhkan lagi ialah solat bila tiba waktunya, jenazah yang sudah tiba dan wanita bila diperolehi sekufu (sesuai) dinikahi.

Namun apa yang sering berlaku kala peminangan;

1. Apabila lelaki datang meminang, maka yang ditanya ibu bapa perempuan ialah kerja, pendapatan, pangkat, kereta serta harta bendanya sehingga memperlihatkan bukan ciri-ciri lelaki terbaik yang dipilih sebaliknya kebendaan.

2. Bila diterima, akan ditetapkan belanja hantaran yang memberatkan dan menjadi kemegahan sekiranya hantaran mahal bersama serba satu pakaian dan perhiasan.

Dibincangkan tempoh untuk melangsungkan pernikahan. Jarang menyegerakan pernikahan sebaliknya ditangguhkan sehingga dua atau tiga tahun. Kesannya memberi peluang pasangan bergaul bebas, meminta dibelikan pakaian, perbelanjaan dan sebagainya kerana pada anggapan mereka bertunang seolah-olah sudah menjadi hak tidak rasmi.
 
 
Kanda & Dinda Wedding Cards

CUSTOMER LOGIN

Email Address:

Password:


For Urgent Support & Request Please Submit Your Ticket HereIklan Kadkahwin.Com

Banner

HQ & SHOWROOM
Kanda & Dinda Wed. Cards
40 & 40-1, Jalan Puteri 5/5
,
Bdr. Puteri,
47100 Puchong,
Selangor D.E, Malaysia.

Lihat Peta
| Google Maps


GPS COORDINATE

3.016281, 
101.615674

TEL : +603.8062.8144
TEL : +603.8051.1844
HP  : +6019.274.5566 (Call/SMS/Whatsapp)

EMAIL
info@kadkahwin.com

BUSINESS HOURS

MONDAY - FRIDAY
10.00 AM - 8.00 PM
SATURDAY & SUNDAY
10.00 AM - 6.00 PM

CLOSE ON PUBLIC HOLIDAY